Internet of Things (IoT)

Alledaagse zaken. Slim verbonden.

Je mensen wil je vooral laten doen waar ze goed in zijn.
maar je komt ogen en oren te kort binnen je onderneming.
Even snel ‘alles nalopen’ is gewoonweg niet meer haalbaar.
En met de groei van de klantvraag, is het voorspelbaar dat actuele informatie het verschil maakt.
Hoe verzamel je informatie die je in staat stelt om snel te schakelen?

Knoop vitale informatie aan elkaar met Internet of Things.

Weten hoe je efficiënter werkt dankzij slimme sensoren?
Altijd en overal direct actueel inzicht hebben in wat er nú moet gebeuren?
Volautomatisch en zonder de spreekwoordelijke handjes?

Regelen we.

Altijd. Overal.
Bedrijfsdata die verbindt.

Volautomatische acties en planning

Een seintje bij aankomende drukte op de parkeerplaats en kassa

Onderbenutte ruimte

Informatie over twijfelaars en nee-verkopen

Optimale navigatie en looproutes

Beschikbaarheid van ruimtes

Hoe staat het met de hygiëne

Beveiligings risico’s

Interactie tussen klant en personeel

Identificatie van objecten en personen

Localisatie van producten en orders

Sales en marketing voorzien van informatie en acties

En nog heel veel meer

Veelgestelde vragen over Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things, of IoT, is een verzamelterm voor het netwerk van apparaten die (altijd) zijn aangesloten om gegevens te verzamelen en uit te wisselen.

Dit kan variëren van sensoren, waaronder temperatuur-, energie- of watermeters, tot auto’s, kantoorapparaten en industriële processen. Deze apparaten zijn verbonden met een internet of netwerk om centrale aansturing en gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

IoT staat voor: Internet of Things

Nederlandse vertaling: Internet der Dingen

Middels ‘slimme’ apparaten, systemen en sensoren kan er eenvoudig controle worden uitgevoerd over bijvoorbeeld de status van een apparaat of proces. Hierdoor is het mogelijk om geheel automatisch nieuwe inzichten te verkrijgen en processen te automatiseren.

Enkele voorbeelden:

  • verkrijgen van inzichten in o.a. energieverbruik,
  • signaleren van lekkage of wegvallen van leidingdruk,
  • waarnemen van ongewenste trillingen of geluiden,
  • waarschuwen bij afwijkingen.

Apparaten, systemen en sensoren bieden veelal de mogelijkheid om hun data op te sturen of de data op te halen middels software of een tussenstation. In de meest gunstige gevallen betreft het gestructureerde data die zonder vertaling wordt aangeleverd en centraal wordt verwerkt.

De data-uitwisseling zelf kent vele methodes en technische protocollen waarover dit kan plaatsvinden. Dit is waar IoT haar flexibiliteit en vele voordelen laat zien. Immers, elke situatie en omgeving is anders: denk aan zaken die van grote invloed zijn, zoals signaaldekking en afstanden.

In de meeste gevallen is het uitgangspunt om de data op een centrale plek te krijgen voor verdere analyse en acties.

Elk apparaat kan ‘slim’ worden gemaakt met de toevoeging van software of sensor. Hiermee wordt eenvoudig nieuwe inzichten of processen geautomatiseerd waar voorheen menselijke interactie of complete vervanging van het apparaat voor nodig was. Ook apparaten die geen enkele vorm van connectiviteit kennen, kunnen moeiteloos worden ontsloten.

Een ander groot voordeel is dat sensoren 24/7 toezicht houden, en de data elke seconde of zelfs milliseconden tot zich nemen en doorzetten naar de benodigde systemen voor analyse of actie.

Met de groei aan sensoren en protocollen ontstaan nieuwe uitdagingen wat betreft beveiliging van apparatuur en infrastructuur. Een slecht beveiligde sensor kan in het ergste geval nieuwe en ongewenste toegang tot het apparaat of netwerk opleveren.

Ons advies: zorg voor een volledig separaat IoT netwerk met de juiste firewall configuratie en afscherming van de systemen waarmee de sensoren in verbinding staan.

Een ander nadeel is de gigantische berg aan data waar niets mee wordt gedaan of waar enige vorm van relevantie tot het apparaat of proces ontbreekt. Zorg er dus altijd voor dat het proces waar het apparaat en dus de sensor onderdeel van wordt, volledig in kaart is.

Jazeker. Er zijn legio aan oplossingen waarmee een IoT netwerk en sensoren geheel geïsoleerd en offline kunnen functioneren.

Communicatie tussen sensor en het systeem waar deze data samenkomen kan op vele manieren verlopen. Denk hierbij aan sensoren die bedraad of draadloos via bijvoorbeeld WiFi, Bluetooth, Zigbee, Z-Wave of LoRaWAN worden gekoppeld.

Als de data uit het apparaat of sensor is ontsloten, kan deze via vele oplossingen op de plek van bestemming komen. Veelgebruikte technische oplossingen om deze data te verplaatsen, zijn MQTT, API en Websockets.

Oneindig, wereldwijd en zelfs in de ruimte beschikbaar. Zolang het maar een vorm van communicatieverkeer heeft, kan het functioneren.

Hierdoor kunnen naast fysieke locaties ook verplaatsbare objecten zoals auto’s, vrachtwagens, containers, pakketten en vliegtuigen worden voorzien van sensoren.

Een van de meest compacte IoT sensoren heeft een dikte van 1.5mm en totaal gewicht van 6.5 gram (afmeting: 98 x 130 x 1.5), inclusief een temperatuur sensor en een batterijduur van gemiddeld 3 tot 5 jaar. Ideaal voor o.a. transport, archief en boekhouding.

Sensoren die zijn voorzien van accu of batterij gaan gemiddeld 3 tot 5 jaar mee. Hierbij is de rapportageperiode, bijvoorbeeld elke 10 minuten, van grootste invloed.

Het is veelal mogelijk om deze accu of batterij te vervangen. De sensoren melden met regelmaat hun status zodat uitval wordt voorkomen en vervanging op tijd kan plaatsvinden.

Ja. Anno 2024 is IoT niet meer weg te denken met een verwachte groei naar 64 miljard verbonden apparaten in 2025.

Moderne apparaten worden automatisch onderdeel van een zogeheten IoT-netwerk. Denk hierbij aan mobiele apparaten die moeiteloos de verlichting of het alarm kunnen aansturen.

Nagenoeg elk huishouden, kantoor en industriële omgeving heeft wel een vorm van IoT actief. De verwachting is dat dit zal blijven toenemen.

De beste oplossing is om het bedrijfsnetwerk te monitoren. Zo wordt snel zichtbaar welke (onbekende) IoT apparaten in het netwerk zijn verbonden en waarmee ze communiceren.

In veel gevallen kan een firewall ook snel inzage bieden in welk verkeer er plaatsvindt om zo sporen van IoT en sensoren te achterhalen.

1. Breng eerst de processen en de gewenste uitkomst in kaart.

2. Controleer of het betreffende apparaat of systeem vormen van data ontsluiting biedt.

3. Bestudeer de omgeving waarin het proces, apparaat of systeem zich bevindt. Variabelen waar rekening mee moet worden gehouden: temperatuur, vocht, signaalbereik en de eventuele netwerk/stroom aansluiting.

4. Maak de afweging of het betreffende proces middels een sensor of camera kan worden gemónitoord.

5. Een ‘sensor’ kan meerdere rollen tegelijk vervullen. Zo kan een deursensor naast het registeren van ‘open-‘ en ‘dicht-‘ activiteit, niet alleen de duur van deze beweging laten zien, maar ook de invloed van luchtvochtigheid en temperatuur op de ruimte, operatie en kosten.

6. Kies een sensor-leverancier die automatische/geïntegreerde kalibratie biedt, de mogelijkheid heeft voor tijdsynchronisatie en blijft registeren ook als er tijdelijk geen verbinding is met het netwerk.

7. Zorg voor een geheel separaat netwerk waarover de sensor kan communiceren. Dit alles voor een optimale (digitale) beveiliging.

8. Stel de juiste waarde in waaronder je automatisch wordt voorzien van informatie i.p.v. handmatig te moeten controleren.

9. Documenteer de aanpassing, functie en wat het benodigde resultaat moet zijn.

10. Laat een sensor met regelmaat inchecken, hiermee ontstaat waarborging dat de sensor en het proces actief zijn en de batterij/accu status accuraat in de gaten wordt gehouden (bij draadloze sensoren).

Oplossingen die verbinden.